Oferta

Nasza oferta

W skład naszych upraw wchodzą:

  • Porzeczka czarna na powierzchni 316ha
  • Rokitnik na powierzchni 33ha
  • Aronia na powierzchni 160ha
  • Porzeczka czerwona na powierzchni 8ha
  • Róża owocowa 3ha
PORZECZKA CZARNA

Należy do rzędu różowców rodziny skalnicowatych, rodzaju RYBES. Uprawiane porzeczki czarne należą do gatunku RYBES NIGRUM, których rośliny odznaczają się silnym zapachem (stąd rosyjska nazwa smorodina). Należą one do niewielkiej grupy owoców mających bardzo wysokie walory prozdrowotne tzw. health benefits, co potwierdzone jest licznymi badaniami.

Owoce zawdzięczają to zawartym w nich związkom chemicznym takim jak: sole mineralne, kwasy organiczne, w tym kwas askorbinowy ( witamina C), witaminy P, B1, B2, błonnik oraz polifenole w tym flawonoidy np.: antocyjany, które mają silne właściwości antyutleniające i działania antynowotworowe. Pod względem zawartości witaminy C porzeczka czarna kilkakrotnie przewyższa nawet cytryny i wiele innych owoców i warzyw. Owoce są wartościowym surowcem dla przetwórstwa, nadają się do mrożenia oraz produkcji różnych przetworów jak soki, dżemy, kompoty, wina. Pąki liściowo-kwiatowe wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym ( np.perfumy Chanel no 6).

Roślinę tę uprawiamy w naszym gospodarstwie na powierzchni 315 ha i jest to jedna z największych w Polsce i Europie plantacji. W strukturze nasadzeń dominują odmiany polskie i szkockie. Owoce z naszych plantacji corocznie w okresie przed zbiorami i w trakcie są badane w laboratoriach Instytutu Ochrony Roślin na pozostałości środków ochrony roślin. Owoce wraz z wynikami badań dostarczane są do największych przetwórni w kraju. Polska jest największym w Europie i drugim w świecie producentem tych owoców.

PORZECZKA CZARNA I CZERWONA

Powierzchnia ogólna nasadzeń wynosi 315ha z czego porzeczka czerwona stanowi ok. 3% tej wielkości. Jest to jedna z największych plantacji porzeczki czarnej w Polsce i podobno nie tylko. W uprawie posiadamy polskie odmiany porzeczki czarnej takie jak : Tisel, Tiben, Ores, Ruben, Gofert, Tihope oraz szkockie: Ben Alder, Ben Hope, Ben Gairn. Żywotność plantacji od chwili posadzenia do jej likwidacji wynosi 8-10 lat, dlatego też każdego roku wymieniamy ok. 40 ha starych kończących wiek produkcyjny nasadzeń.

Posiadamy licencje na produkcję sadzonek następujących odmian: Tisel, Ruben, , Gofert, Tihope i od jesieni 2014 roku będą one dostępne w naszej ofercie. Z odmian porzeczki czerwonej uprawiamy Tatran, Detwan, Rolan, Rovada i Rozeta. Owoce porzeczki czarnej w większości dostarczane są do przetwórni z przeznaczeniem na produkcję zagęszczonego soku. Natomiast niewielkie ilości owoców porzeczki czarnej i w całości czerwonej sprzedawane są chłodniom na mrożenie.

ARONIA

Należy do rodziny różowatych, a jej ojczyzną jest Ameryka Północna, okolice Wielkich Jezior i wschodnich rejonów Stanów Zjednoczonych graniczących z Kanadą. Aronia czarnoowocowa ( aronia melanocarpa) trafiła do Polski poprzez Rosję, gdzie nazywana jest czarną jarzębiną. W naszym kraju plantacje produkcyjne zaczęły powstawać na początku lat 80-tych ubiegłego wieku. W 1986 roku na targach Polagra w Poznaniu przetwory z aronii odniosły wielki sukces zdobywając złoty medal.

Lata 90-te XX wieku to okres intensywnych badań naukowych nad rolą związków o charakterze antyoksydantów w organizmie. Badania te pokazały, że flawonoidy z owoców nie tylko są niezbędnym elementem diety, ale mogą też zapobiegać wielu chorobom i wspomagać leczenie. Owoce aronii są cennym źródłem wielu witamin ( szczególnie witaminy C) i jednym z najbogatszych źródeł antocyjanów w przyrodzie . Spożywanie produktów z tych owoców obniża zapadalność na choroby układu krążenia, znacznie obniża ciśnienie tętnicze, hamuje rozwój komórek rakowych, znacząco wpływa na poprawę wzroku. Nadaje się do uprawy ekologicznej, stąd w wielu miejscach w kraju spotyka się takie plantacje.

Owoce są przetwarzane najczęściej na soki, nadają się do mrożenia i domowego wyrobu przetworów. Znaczne ilości przetwarzane są na używane w przemyśle spożywczym naturalne barwniki. Uprawa tej rośliny zajmuje w naszym gospodarstwie powierzchnię 165 ha i jest także jedną z największych plantacji w Polsce. Owoce aronii sprzedajemy do tych samych przetwórni, co owoce porzeczki.

ROKITNIK

Rokitnik zwyczajny ( Hippophae rhamnoides) to unikalna witaminowo-lecznicza roślina. Wiedza o jej właściwościach sięga starożytności, a lekarstwa z niej wytwarzane stosowano w mongolskiej, tybetańskiej i hinduskiej medycynie. W starych chińskich księgach przypisuje się rokitnikowi ponad 100 pożytecznych dla człowieka substancji. „Siła twojego ciała zamknięta jest w sokach roślin”- te słowa wypowiedział Szin Non chiński imperator 5,5 tys. lat temu i zostały one zapisane w wielkiej drewnianej księdze. Te ponadczasowe słowa śmiało można odnieść do rokitnika właśnie, ponieważ jego owoce posiadają wielką koncentrację leczniczych właściwości. W publikacjach z 1850r jest notatka, że na carskich stołach rokitnik był podawany codziennie. Hippohae łacińska nazwa składa się z dwóch słów hyppos- koń i phaes- błysk. We Francji do dzisiaj na nadmorskich pastwiskach młodymi przyrostami rokitnika karmione są owce, ponieważ ich sierść staje się błyszcząca, a pozyskana wełna jest cenniejsza od innych. W traktatach rzymskich i greckich jest wzmianka, iż w czasie wojen prowadzonych przez Aleksandra Macedońskiego rokitnik stosowano w leczeniu koni jego armii. Kompleks witamin zawierają nie tylko owoce, ale również liście, nasiona i kora. Niezwykle cennym produktem tej rośliny jest olej pozyskiwany z owoców i nasion. Z owoców produkuje się poza wspomnianym olejem soki, dżemy i niezwykle zdrowe i smaczne nalewki. Stare chińskie przysłowie mówi „ jedz rokitnik, a krew twoja będzie uzdrowiona”.

Największa koncentracja upraw znajduje się w Chinach, Mongolii, Rosji, Indiach i Pakistanie. W Polsce pomimo niezwykłych właściwości leczniczych roślina ta jest jeszcze mało znana. W gospodarstwie uprawiamy rokitnik na powierzchni 33 ha i jest to największa plantacja w Polsce.

Poza produkcją owoców zajmujemy się także hodowlą i sprzedażą sadzonek tego gatunku.

REFERENCJE

Rocznie produkujemy w naszym Gospodarstwie łącznie w granicach 2500-3000 ton owoców jagodowych. Zdecydowana ich większość poza rokitnikiem zbierana jest mechanicznie. Do tego celu posiadamy 4 kombajny samobieżne i jeden kombajn podczepiany. Jedynie rokitnik oraz owoce porzeczki czarnej i czerwonej z młodych plantacji zbierane są ręcznie i to tylko w latach gdy uzyskiwana cena za sprzedawane owoce pokrywa przynajmniej koszty zbioru.

Wszystkie owoce wyprodukowane w naszym Gospodarstwie są badane na pozostałości substancji czynnych środków ochrony roślin. Do dostaw owoców dla przetwórni czy chłodni dołączane są wykazy zastosowanych w uprawach nawozów i środków ochrony roślin oraz wyniki badań owoców wykonane przez laboratoria Instytutu Ochrony Roślin.

Posiadamy certyfikat na wszystkie produkowane przez nas owoce